چالباش
ازون برون
فیل ماهی
قره برون
شیپ
کیلکا آنچوی
شگ ماهی براشنی
شگ ماهی چشم درشت
کیلکا معمولی
کیلکا چشم درشت
شگ ماهی مهاجر
پوزانک
کپور
کاراس
خیاطه
کلمه
لای ماهی
ماهی سفید
ماش ماهی
مروارید کورا
مروارید لب نازک
مروارید ماهی
سس ماهی
سس ماهی لب کلفت
سس ماهی کورا
سس ماهی سر بزرگ
سفید رودخانه ای
شاه کولی
سیاه ماهی
ماهی سیم
ماهی سیم نما
ماهی سرخ باله
تیز کولی
اردک ماهی
کفال خاکستری
کفال پوزه باریک
کفال طلایی
سوف حاج طرخان
سوف معمولی
سوف دریایی
ماهی آزاد
ماهی قزل آلای خال قرمز
ماهی اسبله
ماهیان خلیج فارس و دریای عمان
جراح ماهی
منقار ماهی
کفشک پر لکه
گیش باله افشان
گیش بزرگ
گیش درخشان
گیش طلایی
حلوا سیاه
کتو
مقوا ماهی چانه دراز
مقوا ماهی گوو پشت
پرستو ماهی هندی
پرو چشم درشت
پرو دم سیاه
سارم دهان بزرگ
سارم تیره
کوسه چانه سفید
کوسه باله سیاه
کوسه نوک تیز
کوسه چاک لب
خامه ماهی
خارو ماهی
گواف رشته دار
ساردین دم سیاه
ساردین پهلو طلایی
ساردین رنگین کمان
ساردین روغنی
شمسک بزرگ
صبور
دلفین ماهی
زبان گاوی
زبان گاوی درشت پولک
عروس ماهی منقوط
عروس ماهی نواری
لچه
موتو هندی
شینگ ماهی
لب لوله قهوه ای
چغوک رشته دار
خنو گوش قرمز
خنو خاکستری
خنو خال سیاه
خنو لیمویی
خنو زرد باله
سنگسر چهار لکه
سنگسر شش خط
سنگسر معمولی
نیم منقار جهنده
سنجاب ماهی
بادبان ماهی
نیزه ماهی سیاه
چرم باله
دم جارویی
گیش دروغین
پنجزاری باله نارنجی
پنجزاری بزرگ
پنجزاری کج پوزه
پنجزاری خال پشت
پنجزاری مزین
شهری دم زرد
شهری قهوه ای
شهری گوش قرمز
شهری معمولی
سرخو معمولی
سرخو بنگالی
سرخو قهوه ای
سرخو حرا
سرخو کج پولک
سرخو خونی
سرخو پنج خط
کفال جنوب
بز ماهی نوار آجری
بز ماهی سرخ جامه
بز ماهی زرد جامه
گوازیم چشم درشت
گوازیم دم رشته ای
گوازیم لکه دار
گوازیم تک نوار
میگو سبز
میگو سفید
میگو صورتی
زمین کن دم نواری
زمین کن خال باله
راشگو معمولی
راشگو مخطط
راشگو شش خط
ماهی حوض دریا
کفشک تیز دندان
سوکلا
طوطی ماهی ایرانی
طوطی ماهی زرد پولک
میش ماهی
میش ماهی منقوط
مشکو لکه دار
مشکو سیاه
شبه شوریده
شوریده
بچه زرده
قباد
قباد ژاپنی
گیدر
هوور
هوور مسقطی
شیر ماهی
طلال
زرده
هامور خاکی
هامور خال نارنجی
هامور خط شکسته
هامور لکه زیتونی
هامور مالایاری
هامور معمولی
هامور منقوط قهوه ای
هامور پنج نواری
هامور سمن آجری
صافی قهوه ای
صافی موج دار
شورت
کفشک گورخری
کفشک گرد
کفشک ریز
کوپر
شانک دونواری
سیم دندان نما
صبیتی
شانک زرد باله
کوتر دهان زرد
کوتر چشم درشت
کوتر ساده
کوتر مواج
حلوار سفید
کیجار بزرگ
کیجار منقوط
یالی چهار خط
یالی درشت پولک
یالی خط کمانی
یال اسبی سر بزرگ
سرخو مخطط زردسرخو مالاباری
آبزیان شناختهشدهتر عبارتاند از:
آبزی پروری یکی از مهمترین اجزاء شیلات اندونزی که منجربه امنیت غذایی ملی،تولید کار و درآمد ارز خارجی می باشد که جلوگیری از فشار بر منابع دریایی طبیعی اندونزی را می توان یکی دیگر از مزایایی آبزی پروری آن کشور یاد کرد . مجمع الجزایر اندونزی حدود13000جزیره ،54716 کیلومتر خط ساحلی داشته و منطقه بلقوه برآورد شده برای آبزی پروری 392317 هکتار می باشد .
کشور اندونزی با جذب مشارکت 26درصد در سرمایه گذاری در آبزی پروری آبهای داخلی توانسته تولید آبزی پروری خودرا از 384600 تن در سال 1993 به 1531371 تن در سال 2002 افزایش دهد . که از آن بعنوان یک نگرش نوین در نوآوری های تکنولوژی ،توسعه آبزی پروری و دردسترس بودن کیفیت مناسب ماهی یاد می کنند .
در زمان جنگ جهانی دوم همزمان با اشغال اندونزی توسط هلند احداث استخر در حیاط پشـتی برای هر خانوار در غرب جاوا فرهنگ سازی شد در اواسط قرن نوزدهم و متعاقباً در اوایل قرن بیستم به دیگر بخشهای جاوا ، سوماترا و جزایر سولاوسی فراگیر شد با این حال در اواخر سال 1970 میلادی شاهد افزایش قابل توجهی در تولید آبزیان آب شیرین گردید که نتیجه آشنا شدن مردم با فن آوری جدید کشاورزی و استفاده بهینه از تکثیر ماهی نشاءت می گیرد که رایج ترین آنها ماهیان کپور معمولی carpinus carpio، نیل تیلاپیا oreochromis niloticus و گورامی غول پیکر goramy osphronemus .در این بین کپور معمولی در تولید نیمی از گونه های آب شیرین به خود اختصاص داده که بعنوان گونه غالب شناخته شد. اهمیت کپور معمولی بدنبال توسعه فرهنگ پرورش در قفس بیشتر گردید. فرهنگ پرورش ماهی در استخر آب لب شور در جزیره جاوا بعنوان یک سنت باستانی در اندونزی برای امرار معاش در بیش از 400 سال انجام میگرفت. مردم جاوا گونه های سنتی همانند chanos chanos وmugil را پرورش می دهند .میگوی پنائیده از لحاظ ارزش اقتصادی رتبه نخست با بیش از 80درصد تولید شیلات اندونزی را به خود اختصاص می دهد شیوع بیماری و یروسی لکه سفید که منجر به مرگ دسته جمعی میگو ها در استخر ها شد در بین سالهای 1997تا2001 حدود 90 هزار تن رکود را باعث شد. در سال 2003 برای جبران خسارت سالهای گذشته دو نوع میگوی vannamie penaeus وstylirostris penaeus پرورش داده شدند که مقاومت بیشتری نسبت به میگوی ببری داشتند.
گونه های اصلی کشت شده در اندونزی که از ارزش تولید برخودار بودند و با بیش از 75درصد از انواع کشت را به خود اختصاص دادند عبارتند از : mariculture(انواع ماهی دریاهای گرمسیر)، مروارید ، میگوی ببری ، milk fish، میگوی موزی و در آبهای شیرین : کپور معمولی ، گربه ماهی ، تیلاپیا .
برای حمایت از مولدین میگو و ماهی دولت موسساتی را برای پرورش brood stock تاسیس کرد .در دوره بین سالهای 1999-2003تولید آبزیان در اندونزی افزایش قابل ملاحظه ای پیدا کردند و از تولید 989882 تن در سال 1999به 5592281در سال 2003 رسید و با رشد افزایشی 5/8درصدی در سال 2005 افزایش یافت که آنرا می توان نتیجه خلاقیت و نوآوری در پرورش و توسعه آبزی پروری در منطقه با بهرگیری از مولدین و تخمهای با کیفیت برشمرد
نمودار گزارش تولید آبزی پروری در اندونزی (1995-2007)
نمودار گزارش آمار ماهیگیری اندونزی(1976-2006)
منبع : (آمار شیلات فائو- آبزی پروری )
مطالعه ای درباره پرورشMOINA MACROCOPA STRAUS,WATER FLEAS در محیط کشت پرورش مصنوعی
گزارشاتی که در مورد پرورش water fleas آمده حاکی بر آن است که water fleas فقط غذای مطلوب برای بجه ماهی آب شیرین نیست،بلکه مواد مناسب برای آزمایشهای زیستی گوناگون نیز می باشد.
مواد آلی طبیعی استفاده شده به عنوان کود در اکثر روشهای پرورش به شرح زیر می باشد:
میکس خاک باغی و کود اسبی (1)Benta
میکس خاک باغی و آرد تخم پنبه (2)Chipman
خمیر(3)Bond
آرد دانه سویا،چربی شیرو کود گوسفند (4) Embody و Sadler
سبوس گندم(5)Shluchter
برگ کاهو(6)Hyman
عصاره شبدر(7)Matudaira
یونجه خشک خیسانده شده(8)Sato وImai
از تجزیه مواد آلی در محیط کشت پرورشی،باکتریها رشد یافته و به عنوان غذای اصلی water fleas مصرف می شوند.(1)Benta
بعد از شناختن ارزش غذایی جلبک تک سلولی برای دافنی ماگانا، به پرورش دافنی در جلبک های تک سلولی Coccomyxa Simplex وChlorella Pyrenoidosa مبادرت ورزیدند.(9)Benta ،(10)Hasler و(11)Pratt
Scenedesmus رادر پرورش موینا ماکروکوپا و دافنی پولیکساستفاده کردند.(10)Terao و(7)Matudaira
آخرین فراورده تجزیه مواد آلی در کوددهی محیط کشت پرورشی،آمونیاک ،دی اکسید کربن ودیگر مواد غیر آلی باعث ترویج و رشد جلبک تک سلولی محیط کشت وبه همراه آن باعث رشد water fleas می شود.
به راستی(7)Matudaira شرح داده که تأثیر غنی سازی مواد آلی بوسیله عصاره شبدر بسیار سودمند در رشد Scenedesmus بوده و بلطبع در تکثیرwater fleas نیز مؤثر می باشد.
اخیراً Sato وImai (8) ارزش غذایی فلاژلاتا ساده بی رنگ را برای water fleas شناختند.
آنها ثابت کردند در رشد موینا ماکروکوپا تغذیه بوسیله فلاژلاتا خیلی مؤثرتر نسبت به تغذیه با باکتریها یا Scenedesmus می باشد.بعدها Hatanaka وImai (13)در مطالعات دیگرشان در مورد شرایط پرورش فلاژلاتا بی رنگ ساده دریائی گونه موناس شرح دادند که میتواند در Miquels آب دریا پرورش داده شود و بوسیله گلوکز در جایی که یونجه خیس خورده باشد غنی سازی شود.درمطالعات علمی فرمول رشد water fleas در محیط کشت حاوی ترکیب مواد شیمیایی معین کشف شده که بوسیله آن آنالیز کیفی تولید water fleas انجام پذیر است.
آزمایش،گلوکز بوسیله کود آلی برای ترکیب با نمکهای غیرآلی محیط کشت اضافه می شود و موینا در محیط کشت که حاوی فلاژلاتا و باکتری رشد یافته وجود دارد بعمل می آید.
تبدیل مواد آلی در سیستم پرورش در زیر بصورت نمودار نشان داده شده است:
مواد شیمیایی غنی ساز باکتریها فلاژلاتا water fleas
مواد و روشها
موینا ماکروکوپا و water fleas سیکل غیرجنسی آنها در آزمایش مد نظر می باشد. اول از همه جوانهای را که 24 ساعت از تخم گشایی آنها گذشته با 200 سی سی از محیط کشت ضدعغونی در 5 زمان برای دقایقی میشویند، به منظور رفع میکروارگانیسم های احتمالی بر روی سطح موجود این عمل انجام می گیرد.
فلاژلاتا بی رنگ ساده را از استخر پرورشی نرسری کپور که حاوی water fleas جدا می کنند و در محلول بریستولس غنی شده با ppm 200 گلوکز پرورش داده می شوند.
فلاژلاتا بی رنگ ساده دارای طولی بین14-6 میکرون و عرض 10-4 میکرون می باشند.آنها دارای دو تاژک نابرابر می باشند.شناخت معینی نسبت به اسم آنها نداریم اما بررسی هایی در مورد نوع موناس انجام شده است.تحقیقاتی که در مورد فلاژلاتا شده نشان می دهد که لکه پویا وخنثی قرمز رنگ از این موجود قادر است ارگانیسم های فراوانی را هضم کند
برای شمردن فلاژلاتا بوسیله فیکس کردن از محلول 9 قسمت فنل اشباع شده،1قسمت فرمالین و 10 قسمت آب مقطر استفاده می شود.برای فیکس کردن 10 سی سی محیط کشت چند قطره از مواد فیکس کننده استفاده می شود.برای فیکس کردن باکتریها ،10-5 % از محلول لوگول-ایوسین استفاده می شود.(Imai وHatanaka )
غلظت میکروارگانیسم ها بوسیله توماس هیوسی تومیتر در زیر میکروسکوپ اندازه گیری می شود.برای آزمایش پرورش فلاژلاتا از فلکس ارلن مایری با گنجایش 500سی سی که فقط 400سی سی آن را از محیط کشت پرورشی می گنجانیم.
از ظرف شیشه ای مربعی شکل به ابعاد7/24 X 11 سانتی متر محتوی 1000 سی سی محیط کشت پرورشی،برای پرورش water fleas استفاده می شود.برای شمارش تعداد جوانهای تولید شده توسط هر تک مولدwater fleas از شیشه شیر کوچک با گنجایش 180 سی سی که حاوی 100 سی سی محیط کشت پرورشی است بهره می گیرند.
آزمایشها
1-پرورش فلاژلاتا و موینا در ترکیب محلول پرورشی
این مسلم است که در مقدمات آزمایشها با تغییرات اندکی در محلول بریستولس برای محیط کشت پرورشی فلاژلاتا رضایت بخش بوده است.این ترکیب در ذیل آمده است:
(بعد از تهیه ترکیب،ph محلول را بوسیله NaHco3¬به2/7 تعدیل می کنیم)
درست ترین کار برای یافتن مناسب ترین غلظت نمکها برای رشد فلاژلاتا،ساختن غلظتهای گوناگون از محلول ریستولس می باشد و آنها را باppm 50 =Kno¬3 وppm 6 =Na3Hpo4.12H2o وppm 100 =گلوکز(P:N:C=1:13:77 ) غنی کرده وبا چند قطره از مایه پرورش فلاژلاتا تلقیح می دهیم.
حداکثر فراوانی رشد فلاژلاتا در غلظتهای مختلف در جدول شماره1 نمایش داده شده است.
رشد فلاژلاتا بی رنگ ساده در غلظتهای گوناگون محیط کشت غنی شده محلول بریستولس
جدول 1
بنابراین آب مقطر تعیین کننده بهترین حالت برای رشد فلاژلاتا و بالاترین چگالی بدست آمده در محلول رقیق شده 10 زمانه می باشد. رشد باکتری و فلاژلاتا در چگالی10:1 در شکل نیز نمایش داده شده است. رشد سریع باکتریها وسپس بدنبال آن رشد فلاژلاتا رخ می دهد. فلاژلاتا بالاترین چگالی را در 5 روز اول پرورش دارد و بعد از آن کاهش سریعی خواهد داشت.
(شکل 1 رشد فلاژلاتا بی رنگ ساده در 10 زمان رقت محیط کشت محلول بریستولس غنی شده)
میزان ppm 442/0 از فسفر در 4 روز اول پرورش مصرف می شود.سپس از روز 5 به بعد شروع به بازیافتن می کند بطوریکه در روز هفتم ppm 78/0 فسفر خواهیم داشت.بالاترین مصرف فسفر و گلوکز که مناسب ترین استP:N 1:90 می باشد.میزان PH را در طول آزمایش بین 2/7-8/6 نگه می داریم. در آزمایشات پیرو،ثابت شده که غلظتهای مشابه از محلول بریستولس در پرورش فلاژلاتا برای پرورش موینا ماکروکوپا وwater fleas مناسب است.100 سی سی از محیط کشت پرورشی با غلظتهای گوناگون غنی می کنیم با:ppm 50 =Kno3 ،ppm 6 =Na2Hpo4.12H2o وppm 5=گلوکز در یک بطری شیر،سپس چند قطرهاز مایه پرورشی فلاژلاتا تلقیح داده شده و 24 ساعت بعد یک موینا جوان در هر بطری قرار می دهیم و بعد از آن افراد جوان تولید شده در هر بطری را می شماریم.نتیجه خلاصه بدست آمده در جدول شماره 2 نمایش داده شده است.
جدول2 .تولید موینا جوان در غلظتهای مختلف در محیط کشت محلول بریستولس غنی شده:
جدول نشان می دهد بالاترین فروانی تولید موینا در محیط کشت های بین غلظت 1 تا10 بریستولس است. محلول رقیق بیش از حد عامل آشفتگی در رشد شده و میزان موینا کمتری در این غلظت تولید شده است. از این آزمایشات نتیجه می گیریم که محیط کشت پرورشی شامل 1 قسمت محیط کشت محلول بریستولس و 9 قسمت آب مقطر برای فلاژلاتا و موینا مناسب می باشد.
غلظتKno3 و Na2Hpo4.12H2oدر سراسر آزمایشات به ترتیبppm 50 وppm 6 می باشد.ترکیب نمایش داده شده در جدول 3 نشان می دهد که ppm 100 گلوکز به چه مقدار فسفات و نیترات در محلول نیاز است.
جدول 3.ترکیب پایه محلول پرورشی موینا ماکروکوپا
2-رشد فلاژلاتا و موینا در محیط کشت مکررا غنی شده با گلوکز
در آزمایشات بالا نشان داده شد سیکل رشد فلاژلاتا در غنی سازی فقط با گلوکز بسیار کوتاه بوده،در نتیجه برای بدست آوردن بهترین چگالی از پرورش موینا لازم است چگالی فلاژلاتا در یک سطح معین نگه داشته شود که برای این کار گلوکز را مکررا با فاصله زمانی معین به محیط می افزائیم.در آزمایشات پیرو ، روش رشد فلاژلاتا در محیط کشت پرورشی مکررا غنی شده با گلوکز مطالعه شده است.
گروه اول پرورشI :محیط باppm 50 گلوکز به فواصل زمانی 3 روزه غنی شده است.
گروه دوم پرورشII :اولین و چهارمین روز باppm 5/2 ،هفتمین روز باppm 5 ،در دهمین روز با ppm 10 ودر سیزدهمین روز باppm 20 غنی شده است
نتیجه در شکل 2 نشان داده شده است.
شکل2.رشد فلاژلاتا بی رنگ ساده در محیط کشت پایه غنی شده به تکرار بوسیله گلوکز
در گروه I ، جمعیت فلاژلاتا نشان می داد که در حداکثرسطح منحنی یعنی در کمی بالاتر از200000 در سی سی قرار دارد، چنانچه در گروه II در اولین دو غنی سازی نتیجه به 100000 در سی سی رسید و با افزایش میزان غنی سازی به سمت حداکثر چگالی شروع به افزایش کرده و به بالای 5000000 در سی سی رسید.در طول آزمایش ph در محدوده2/7-7 و فسفر هرگز از ppm 26/0 کمتر نمی شود.
رشد جمعیت موینا با کوددهی مکرر محیط کشت پرورشی در سری آزمایشات ذیل مطالعه می شود.
سریA :شامل جعبه ای که مقدار مساوی از گلوکز در فواصل زمانی 3 روزه به آن اضافه شده ومقدار گلوکز آن به شرح ذیل می باشد:
A-I ppm 10
A-II ppm 5
A-III ppm 5/2
A-IV ppm 0 در زمان مشخص
سه موینا جوان را با فلاژلاتا تلقیح داده و در محیط کشت پرورشی به مدت 24 ساعت نگه می داریم.در شکل شماره 3 نتیجه آزمایشات نشان داده شده است.تقریبا در موینا پرورشی A-I شدی رخ نمی دهد در این کشت ppm 10 گلوکز در فواصل زمانی 3 روزه اضافه شده است در این آزمایش نشان می دهد که کوددهی بیش از حد بوده و محیط کشت تبدیل به یک محیط نامطلوب برای موینا شده است.
در پرورش A-I وA-III که در آنها به ترتیب ppm 5 وppm 5/2 در زمان مشخص گلوکز اضافه شده است موینا خوب رشد کرده و شامل حداکثر چگالی در 1570 و1500 در 1000 سی سی در دوازدهمین و سیزدهمین به ترتیب روز پرورشی بوده است.
کنترل پرورش A-IV نشان می دهد که در بالاترین چگالی فقط 140 موینا تولید شده است.ملاحظه شده در پرورش هایA-II وA-III منحنی جمعیت فلاژلاتا،حداکثر سطح منحنی به تدریج کاهش می یابد در حالی که غنی سازی بصورت مکرر ادامه دارد.در این باره این حقیقت اظهار می شود که با افزایش کم کم غنی سازی،پرورش ارتقاء می یابد.
روش غنی سازی در آزمایشات بعدی آزموده شده می باشد.(B )
مقدار گلوکز در هر غنی سازی ونتیجه پرورش در شکل 4 نمایش داده شده است.
در پرورش B-I چگالی موینا 1800 در 1000 سی سی است که نشانی از بهبود جزئی نسبت به گروه A داشته است.در حالیکه پرورشB-II ،فلاژلاتا در بالاترین سطح چگالی قرار گرفته و چگالی موینا در کمی بالاتر از3000 در 1000 سی سی بدست آمده است.تا کنون بالاترین چگالی فراهم آمده محیط کشت پرورشیغنی شده با گلوکز است. در کنترلB-III حداکثر چگالی 70 بوده است.در این سری از آزمایشات در مقایسه با تأثیر گلوکز در غنی سازی تولید موینا این می تواند ارزشمند باشد .این تأثیر می تواند دلالت بر این داشته باشد که تعداد موینا تولید شده در هر 1 میلی گرم کربن آلی غنی سازچقدر می باشد.و این را می توان با فرمول زیر محاسبه کرد
Y=(M-N)/C
Y =تعداد موینا تولید شده در 1 میلی گرم کربن آلی غنی ساز
M =ماکریمم تعداد موینا از پرورش فراهم آمده
N =تعداد موینا در پرورش کنترل شده
C =مقدار کربن آلی غنی ساز که بالاترین جمعیت موینا را ایجاد کرده است
مقدار Y بدست آمده از هر کدام از پرورش ها درجدول4 نمایش داده شده است.
جدول4 . تأثیر گلوکز در غنی سازی تولید موینا در پرورشهای گوناگون
بالاترین مقدار Y در پرورش A-III بوده که در فواصل3 روزه با ppm 5/2 گلوکزغنی شده است وقتی میزان گلوکز غنی ساز را دو برابر کردند میزان Y به نصف تقلیل یافته است. با افزایش مکرر غنی سازی در پرورش B-I اندکی باعث ارتقاء پرورش شده است.بالاترین جمعیت 3000 در 1000 سی سی در پرورش B-II بوده که پایین ترین Y را در این پرورش داریم.در استفاده گلوکز در چهار زمانه و هشت زمانه دو برابرهحداکثر چگالی بدست آمده است.
شکل 3 .رشد موینا در محیط کشت پرورشی پایه غنی شده به تکرار با گلوکز.سریA
تنوع انواع گوناگون خاک در ایران که هر کدام از آنها برای ایجاد یک محیط طبیعی و یا گیاهان غالب ویژه مفید به نظر میرسند و وجود آب و هواهای گوناگون در این سرزمین وسیع و نیز واقع شدن در مجاورت دریای مازندران در شمال و همچنین کرانههای خلیج فارس و دریای عمان در جنوب ، پستی و بلندیها و توپوگرافی ویژه ایران وضعی را بوجود آورده است که بتوان به انواع مختلف گیاهان و جانوران گرمسیری ، معتدل سردسیری در ایران اشاره نمود. بسیاری از نقاط ایران به استثنای قسمتهایی چند از جمله کرانه دریای خزر و غرب کشور ، از دیدگاه منابع طبیعی و ثروتی منابع گیاهی و جانوری ، ذخیرههای آب در تنگناهای شدید قرار دارد.
در کرانههای دریای خزر آب و هوای معتدل از نوع مدیترانهای یا شبه مدیترانهای توام با بارندگی فراوان و محبوس شدن در بین دریا و دامنههای شمالی البرز ، جلگههای رسوبی بسیار حاصلخیز و مستعد را بنا نهاده است. جنگلها ، مراتع و زمینهای حاصلخیز برای باغداری و زراعت همه ، نشانههایی از ویژگیها و توانهای طبیعی این سرزمین زرخیز است که تنها 4 درصد از خاک کشورمان را شامل میشود.
جنگلها از جمله مهمترین ثروتهای طبیعی ایران هستند و هم اکنون با وسعتی به مراتب کمتر از چند دهه گذشته استقرار دارند.جنگلهای ایران در شمال در حد متراکم و در دیگر نقاط به صورت پراکنده مشاهده میشوند که در اینحال گرانبهاترین جنگلهای ایران در گیلان ، مازندران و استان گلستان یافت میشود. ایرانیان باستان ، جنگل و پوشش گیاهی را منشا خیر و برکت میدانستند. زیرا منابع جنگلی سرمایهای سرشار هستند که نیازهای انسانها را برآورده میکنند.
علاوه بر جنگلهای شمال ، در منطقه غروب و جنوب غرب و حتی شمال شرق ایران میتوان شاهد وجود جنگل بود. منتها جنگلهای تنک و پراکنده که البته با جنگلهای کرانههای شمالی قابل مقایسه نیستند. در این میان جنگلهای غرب و جنوب غرب ایران که درختان غالب آنها بلوط است، پس از جنگلهای شمال ، حائز اهمت هستند. حفظ و حراست جنگلهای ایران از اهمیت زیادی برخوردار است باید نسبت به تداوم و شکوفایی آنها کوشا باشیم.
از هر هکتارجنگلهای شمالی سالانه تا 20 میلیون متر مکعب چوب بدست میآید. از موارد دیگر اهمیت جنگل ، محافظت از خاک است. اصولا در یک ناحیه ارتباط تنگاتنگی بین جنگل و پوشش گیاهی آن با فرسایش خاک وجود دارد. از سوی دیگر ، جنگل در اعتدال آب و هوایی نقش اساسی ایفا میکند. بطور کلی پوشش گیاهی و بویژه جنگلها به عنوان ریه تنفسی محیط زیست که برای بسیاری از باکتریها و قارچهای تکسلولی و نیز برخی از حشرات مضر ، خطرناک است.
در زمینه مراتع در ایران در مراکز علمی و پژوهشی ، سخن بسیار است. ولی محافظت از این منابع ثروتی و طبیعی باید به صورت جدی و عملی صورت گیرد. بطور کلی مرتع به زمینی گفته میشود که در فصلی از سال مورد استفاده دامها قرار میگیرد. به واقع از گستره مراتع ایران آمار قابل پذیرشی دردست نیست. بطور کلی کیفیت مراتع را از لحاظ کیفیت پوشش مورد بررسی قرار میدهند. مراتع عالی کشور یک درصد ، مراتع خوب 5 درصد ، مراتع متوسط 14 درصد و باقیمانده مراتع ضعیف یا زمینهای عاری از پوشش گیاهی را شامل میشوند.
زیاد بودن مراتع نامرغوب ایران بواسطه آب و هوای خشک کشور و استقرار کمربند پرفشار جنب گرمسیری در فصل گرم و نیز دخالت بیرویه انسان است. این در حالی است که 5/1 خاک ایران از کویر و زمینهای بیحاصل و بایر پوشیده شده است. البته متخصصان منابع طبیعی که از ایران بازدید کردهاند گزارشهایی در خصوص وضعیت به مراتب بهتر پوشش گیاهی در ایران دادهاند.
مراتع کشورمان اگر چه در قسمت اعظم خاک ایران ، کیفیت قابل ملاحظهای ندارند، ولی بسیار ارزشمند هستند. ارزش مراتع تنها از دیدگاه تغذیه دام و تولید فرآوردههای دامی و لبنی نیست، بلکه اهمیت آنها از لحاظ یک پوشش مفید است که در تثبیت خاک و جلوگیری از فرسایش عمل مینماید. بطور کلی اهمیت مراتع را میتوان به این ترتیب بیان کرد. تنظیم گردش آب در طبیعت ، ایجاد فضای سبز در لطیف کردن هوا ، تامین غذا و مامن برای حیات وحش بویژه پرندگانش ، تامین علوفه مورد نیاز دام ، تولید محصولاتی از قبیل گیاهان دارویی ، صنعتی و ... .
از جمله مهمترین عوامل حیاتی محیط زیست ، آب است. در واقع برای توسعه یک کشور آب و مطالعه آن اهمیت زیادی دارد.
میانگین بارش سالانه کشورمان 240 میلیمتر است (حدود 3/1 میانگین بارندگی کره زمین) که این خود میتواند ارزشهای حیاتی را به بار آورد. میانگین ریزشهای جوی کشور بین 400-370 میلیارد متر مکعب در سال برآورده شده که از این میزان 300 متر مکعب در قسمتهای کوهستانی و دامنهها بیشتر به صورت برف نازل میشود و ارزش زیادی را در آبدهی رودخانهها به صورت دایمی و فصلی ، چشمهسارها تفاوتها و نیز منبع اصلی تغذیه آب زیرزمینی است.
یکی از منابع کشورمان به آب رودهای کشورهای همسایه مربوط میشود که به ایران وارد میشوند. اترک ، ارس ، هریرود ، هیرمند از کشورهای ترکمنستان ، ترکیه و افغانستان سرچشمه میگیرند. که به دریای خزر ، خلیج فارس و دریای عمان و به دریاچههاو رودهای داخلی میریزند. این آبها در تداوم سفرههای آب زیرزمینی اهمیت زیادی دارند. متاسفانه در دو دهه اخیر استفاده از آبهای زیرزمینی و حفر بیرویه چاهها ، افت آب را تا حد زیادی باعث شده است.
آب و هوا ، نوع خاک و وجود ناهمواریها ، موقعیت جغرافیایی و در مجموع محیط طبیعی در پویایی یک کشور نقش بسزایی را ایفا میکنند. در نتیجه محیط طبیعی در شکلیابی و نوع فعالیتهای انسانی آثار مهمی به جای میگذارد. منابع طبیعی هر کشور به عنوان ثروت ملی محسوب میشوند که به عنوان میراث ارزندهای هستند و بایستی آنها را برای نسلهای بعدی محافظت کنیم. حفاظت ، احیا ، اصلاح و توسعه این منابع از جمله اقدامهای ارزندهای است که باید به آن جامه عمل بپوشانیم.
بنا به گفته فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی استان مازندران از ابتدای سال جاری تا پایان آذر ماه 170 فقره آتشسوزی در جنگلهای استان مازندران اتفاق افتاده است که 12 میلیارد تومان خسارت ببار آورده است. این در حالی است که مسئولین مربوطه در مصاحبه های خود تاکید بر خسارت بسیار کم این آتش سوزیها بدلیل سطحی بودن آن داشتند. باید اضافه کرد که این برآورد خسارت مربوط به صدمات فیزیکی جنگل و مرتع بوده و چنانچه برآورد ریالی فواید دیگر این پوشش گیاهی از قبیل تولید اکسیژن، تلطیف هوا، حفاظت آب و خاک و سایر موارد مشابه در نظر گرفته شود آنهم برای جنگلهای نادری که از جمله بهترین درختان صنعتی و پهنبرگ هستند این خسارت سر به فلک می کشد. مسئله دیگری که باید به آن اشاره شود تاکید زیاد مسئولین بر شرایط اقلیمی خاص امسال است که بروز این آتش سوزی ها را بدان نسبت می دهند. مسئولین محترم بهتر است به جای این حرفها نسبت به تامین تجهیزات و کمبود امکانات اقدام کنند چرا که با این وضعیت در هر سال نرمالی هم که آتش سوزی اتفاق افتد وضعی بهتر از این نخواهیم داشت . در این مورد بهتر است به حرفهای فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی استان مازندران توجه شود که مستقیما درگیر این آتش سوزیها بوده است: وی با اشاره به کمبود امکانات این استان برای اطفای آتشسوزیها در جنگل اظهار داشته است؛ ایجاد پایگاه حفاظت ازجنگل، تجهیزامکانات یگان و اعطای امکانات مناسب به یگان حفاظت، ایجاد ایستگاههای دیدهبانی وتهیه بالگرد از مهمترین نیازهای یگان برای اطفای حریق در جنگل محسوب میشوند.
منبع خبر: http://www.ayandenews.com/news/22819/
تعیین وضعیت کیفیت آب رودخانه های مناطق مورد مطالعه برای مصارف مختلف :
1- کیفیت از نظر کشاورزی:
عناصر شیمیایی آب رودخانه ها بطور معمول از طریق ایستگاههای وزارت نیرو و توسط سازمانهای اب منطقه ای استانهای مربوطه اندازه گیری می شود. از نظر کشاورزی چند عامل مهم در جداول اندازه گیری کیفیت آب وزارت نیرو وجود دارد که بشرح زیر مورد بررسی قرار می گیرد.
-نسبت جذب سدیم )1((SAR):
نسبت جذب سدیم از فاکتورهای تعیین کننده کیفیت آب برای مصارف کشاورزی است که به 4 کلاس S4, S3, S2,S1 تقسیمبندی میشوند.
S1: نشان دهنده میزان کم سدیم در آب بوده و برای آبیاری بسیاری از گیاهان مناسب است.
S2: مقدار سدیم در این کلاس متوسط است و برای آبیاری در خاکهای با بافت نسبتاً درشت مناسب میباشد.
S3: نشان دهنده میزان زیاد سدیم در آب است و خاکهایی که با این گونه آبها آبیاری میشود معمولاً زهکشی میشوند.
S4: مقدار سدیم در این کلاس بسیار زیاد است و برای بعضی از گیاهان آنهم در شرایط ویژه آبیاری صورت میگیرد. دامنه تغییرات SAR برای این طبقهبندی از صفر تا 15 میلیگرم در لیتر در نظر گرفته میشود
- درصد سدیم محلول )2((SSP) و درجه قلیائیت (3)(RSC)
دو فاکتور فوق از دیگر عوامل تشخیص آب از نظر قابلیت استفاده در کشاورزی است. این دو عامل در جدول اندازهگیری کیفیت آب وزارت نیرو وجود ندارد اما عناصر مورد نیاز برای محاسبه مقدار آنها در جداول کیفیت آب وجود دارد که میتوان برای محاسبه مقادیر این دو عامل، از آنها استفاده کرد. مقدار( RSC) (کربنات سدیم باقیمانده) برای آبیاری نباید از 5/2 میلی اکی والانت بر لیتر بیشتر باشد و مقدار SAR از این نظر نیز به 5 دسته عالی (کمتر از 20)، خوب (40-20)، قابل قبول (60-40)، مشکوک (80-60) و بد (بیشتر از 80) تقسیم میشوند.
- هدایت الکتریکی عصار اشباع خاک (EC):
این عامل در جداول کیفیت آب وزارت نیرو اندازهگیری میشود و آبهای مورد استفاده در کشاورزی از این نظر به 4 کلاس C1 یا عالی (EC کمتر از 250 میکروموس بر سانتیمتر)، C2 یا خوب (750-250)، C3 یا قابل قبول (2250-750) و C4 یا مشکوک (EC بیشتر از 2250 میکروموس بر سانتیمتر) طبقهبندی میشوند. لازم به ذکر است در بعضی از منابع این طبقهبندی به 5 گروه تقسیم شده است که EC بیشتر از 3000 میکروموس بر سانتیمتر را در طبقه بد قرار دادهاند برای مقدار C4 نیز تغییرات EC را بین 2000 تا 3000 در نظر گرفتهاند.
-طبقهبندی ویل کوکس (Wilcox):
ویل کوکس با از استفاده از مقادیر SAR و EC دیاگرامی تهیه کرده است که در مطالعات کیفیت آب برای طبقهبندی آب از نظر کشاورزی از آن استفاده میشود. با استفاده از دیاگرام مذکور آبها از نظر کیفیت به 4 کلاس طبقهبندی میشوند.
- آبهای خیلی خوب که در آنها EC کمتر از 250 میکروموس بر سانتیمتر است و در کلاس C1S1 قرار دارند.
- آبهای خوب که مربوط به یکی از کلاسهای C2S1و C2S2و C1S2 میباشند.
- آبهای با کیفیت متوسط که مربوط به یکی از کلاسهای C3S3و C1S3و C2S3و C3S1و C3S2 بود و برای آبیاری زمینهای درشت بافت با زهکشی خوب، مناسب است.
- سایر کلاسهای موجود در دیاگرام در ردیف آبهای نامناسب قرار میگیرند که فقط در شرایط خاصی میتوان از آنها استفاده کرد (خاکهای با بافت درشت با زهکشی زیاد و گیاهان مقاوم شوری).
(1) Sodium udsorption ratio
(2) Soluble Sodium Percentage
(3) Residua sodium carbonate
آبهای باشوری زیاد و دارای عناصر سمی ممکن است سلامت حیوانات را به خطر انداخته و یا در مزه شیر و گوشت آنها تغییراتی ایجاد کرده و حتی غیرقابل استفاده سازد. همچنین کیفیت نامناسب آب روی بازده تولید، تأثیر نامناسب دارد. جدول شماره ( 6 ) بعنوان راهنمای استفاده از آبهای شور در دامداری و مرغداریها ارایه شده است.
جدول شماره 6 راهنمای استفاده از آبهای شور در دامداری و مرغداری
هدایت الکتریکی mm/c |
وضعیت استفاده |
کمتر از ?/? |
عالی برای دامداری و مرغداری |
5-5/1 |
خیلی مناسب برای انواع دامها و مرغداری، ممکن است باعث اسهال موقت برای دامهایی شود که عادت به این آبها نداشتهاند |
8-5 |
رضایت بخش برای دام (همراه با اسهال موقت برای دامهایی که عادت نداشتهاند) و نامناسب برای مدغداری (همراه با افزایش مرگ و میر و کاهش رشد) |
11-8 |
استفاده محدود برای دام همراه با بعضی مشکلات و غیرقابل قبول برای حیوانات شیری و مرغداریها |
16-11 |
استفاده بسیار محدود در دامها همراه با خطرات قابل توجه در گاوهای شیری، اسبها و گوسفندها |
بیش از 16 |
در هیچ شرایطی استفاده از آن توصیه نمیشود |
برای کیفیت آب مورد استفاده دام از نظر منیزیوم و مقدار املاح محلول نیز مقادیر زیر توسط سرویس منابع آب استرالیا پیشنهاد شده است.
حداکثر مقدار مجاز TDS و منیزیوم برای حیوانات اهلی (سرویس منابع آب استرالیا)
نوع حیوان |
مرغ |
اسب |
گاوشیری |
میش و بره |
گاوگوشتی |
گوسفندمسن |
مقدار منیزیوم mmg/l |
250 |
250 |
250 |
250 |
400 |
- |
مقدار TDS mmg/l |
2860 |
6435 |
7150 |
- |
10000 |
12900 |
کیفیت آب رودخانه های حوضه تیره بعنوان نمونه برای مصارف دامداری با توجه به مقادیر مجاز ارایه شده توسط سرویس منابع آب استرالیا تعیین شده است. این بررسی برای بدترین شرایط کیفیت آب در رودخانه های مورد مطالعه یعنی بالاترین مقادیر منیزیوم و TDS در دوره مطالعاتی انجام شد. همانگونه که در جدول شماره زیر دیده می شود آب رودخانه های حوضه تیره از این نظر نیز مناسب است و هیچگونه محدودیتی ندارد.
رودخانه |
بیاتون |
رحیم آباد |
کمندان |
دوخواهران |
تیره-درود |
ونایی |
Mg(mg/l) |
30.4 |
29.2 |
9.7 |
10.9 |
28.0 |
14.0 |
TDS(mg/l) |
380 |
375 |
153 |
215 |
430 |
205 |
3- کیفیت از نظر شرب :
منابع تأمین آب آشامیدنی می توانند تحت تأثیر غلظت رسوبات، مواد مغذی، میکروارگانیزمها، نمک ها، سولفاتها کلرید و آفتکشها قرار بگیرند. غلظت موادمغذی، به ویژه نیترات بیش از 45 میلیگرم در لیتر، مشکل بالقوه ای برای تندرستی عمومی بشمار میروند و علاوه بر این، غلظت زیاد این مواد، مشکلات رشد جلبکها را در آب پدید میآورد که به مزه بد آب میانجامد. وجود مقدار زیادی از مواد جامد محلول (TDS) میتواند در مزه آب مشکل بیافریند، حدود توصیه شده برای شوری، کمتر از 9/0 دسیزیمنس برمتر وحداکثر پیشنهاد شده برابر 2 دسیزیمینس برمتر میباشد. حدود غلظت سولفات و کلرید بین250 تا 500 میلیگرم بر لیتر توصیه شده است (غفوری1367). از نظر PH قسمت عمده آبهای مشروب طبیعی نزدیک به 7 میباشند که معمولاً بین 5/6 تا 8 میتواند در نوسان باشد برخی از آلودگیها قادر به تغییر PH آب بوده که این آلودگیها غالباً دارای منشاء صنعتی میباشند. حداکثر مطلوب برای PH آب بین 7 تا 5/8 و حداکثر مجاز بین 5/6 تا 2/9 میباشد میزان اکسیژن و ازت حل شده در آب اشباع شده در هوا و در حرارت 20 درجه سانتیگراد به ترتیب 1/9 و 4/15 میلیگرم در لیتر است.
?-1- کلر و کلرور:
کلر در آب طبیعی به صورت یک ماده متشکله آن وجود ندارد مگر در مواردی که از آلودگیهای صنعتی و یا برای ضدعفونی در آب وارد شده باشد. براساس استانداردهای جهانی مقدار توصیه شده کلر برای آبهای آشامیدنی حدود 250 میلیگرم در لیتر است. در همین زمینه میزان آنیون کلرور که یکی از یونهای اصلی آب است حدود 520 میلیگرم در لیتر پیشنهاد شده است هر چند تا حدود 700 میلیگرم در لیتر را میتوان بدون اشکال مصرف کرد.
?-2-سولفور و سولفات:
برخی از آبها سولفات کلسیم به میزان فراوان در ترکیبات خود دارند. معمولاً همراه با کلسیم آب یونهای، سدیم و پتانسیم نیز وجود دارند. میزان سولفات را به صورت یون SO4 در حدود 250میلیگرم در لیتر مجاز دانستهاند. جهت تعیین کیفیت آب برای مصارف شرب با توجه به دیاگرام شولر پس از تبدیل واحدهای عناصر مورد نیاز از میلی اکی والانت به میلی گرم و محاسبه T.H که در جداول وزارت نیرو موجود نیست، مقادیر هریک از عناصر بصورت نمونه در جدول شماره 8 مشخص شد. همانطور که از جدول مذکور پیداست کیفیت آب رودخانه های مورد مطالعه از این نظر نیز مشکلی ندارد. شکل شماره 2 نمونه ای از بررسی کیفیت آب را توسط دیاگرام شولر نشان می دهد.
چندهفته ای است که از فیلترینگ وبسایت مهار بیابانزایی می گذرد و به رغم خوش بینی های قبلی ظاهرا معلوم نیست این محدودیت تا کی ادامه داشته باشد هرچند شنیده ها حاکی از این است که این وبسایت برای مسئول سایت یعنی آقای مهندس درویش مشکلی ندارد و فقط برای مخاطبین و مراجعین به این سایت محدودیت وجود دارد که این هم از عجایب روزگار است! به هر حال امیدواریم این محدودیت هم هرچه زودتر برطرف شود. اما این موضوع بهانه ای شد که مهندس درویش دست از نوشتن بردارد و فعلا مانند مرغهای باران دیده سر در گریبان خود فرو برد و بدینگونه اعتراض خود را اعلام دارد. هرچند سخن من که نمی دانم برای این دوست و همکار عزیز خوشایند است یا خیر این است که؛ مهندس عزیز تو خود بهتر می دانی در این زمانه به جز همین چند نفری که در حوزه منابع طبیعی و محیط زیست و در دنیای مجازی فعالیت دارند و در برخی مواقع در رسانه ها هم انعکاسی از بازخورد آن دیده می شود صدای دیگری شنیده نمی شود! اگر مسئولین مربوطه و دست اندرکاران منابع طبیعی و محیط زیست صدایی داشتند و یا اگر گاهی صدایی بلند شد ولی شنیده نشد که منابع طبیعی و محیط زیست ما به این فلاکت دچار نمی شد. بسیار شنیدیم و دیدیم که بارها و بارها وبسایت مهار بیابانزایی نسبت به خطر تخریب منابع طبیعی و محیط زیست هشدار داده و می داد. گفته می شد که هنوز هم هرسال از سطح جنگلهای کشور ما کاسته می شود و هوا و آب و بخش وسیعی از خاک کشور آلوده شده و یا بر اثر فرسایش از بین رفته و می روند؛ نه تنها از وسعت مراتع فرسوده کاسته نشده بلکه روند قهقرایی آن نیز پیوسته ادامه دارد؛ هنوز آبخوان های بیشتری را تهی شده می بینیم و شوره زارهای گسترده تری را شاهد هستیم و در نهایت موفق به مهار بیابان زایی که نشدیم، هیچ؛ شاهد تاخت و تاز بیشتر این فرایند ویرانگر هم هستیم. این حرف همه دلسوزان حوزه منابع طبیعی و محیط زیست کشور است. از طرفی بسیاری از مردم هم آنقدر گرفتار دغدغه زندگی روزمره خود هستند که خشک شدن هامون و دریاچه ارومیه و طشتک، اوضاع فلاکت بار رویشگاه های زاگرس و اتش سوزی جنگل ها و امثال آن برایشان مفهومی ندارد. سیاسیون تاثیر گذار ما هم آنقدر گرفتار مسایل سیاسی شده اند که از آن خلاصی ندارند. براستی چه می شد اگر در طول پنچاه و چند نماز جمعه ای که در طول سال و در صدها شهر و بخش و روستا برگزار می شود روحانیت ما اشاره ای به مسئله مهم انفال و حفظ و حراست جنگلها و مراتع و آب و خاک می کردند و یا بکنند و در جهت حفظ و احیاء و بهره برداری صحیح از منابع طبیعی، مردم و افراد ناآگاه را بقدرت کلام و بیان خود ارشاد نمایند. حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست نیازمند برطرف کردن فقر فرهنگی و مادی و اقدامات بایسته ای است که باید در سطح وسیع اعم از مسئولین و مردم و بویژه روستائیانی که مستقیما در عرصه منابع طبیعی حضور دارند، انجام شود. از این نظر می توان گفت مطالب وبسایت ها و وبلاگهای زیست محیطی در جهت تنویر افکار و هشدار بویژه برای مسئولین و دست اندرکاران نقش بسزایی دارد. بدون شک وبسایت مهار بیابانزایی یکی از معدود سایت هایی بود که بینندگان زیادی را به خود جذب کرده بود و مطالب و نوشته های آن نیز در بسیاری از روزنامه های یومیه منتشر می شد. از این رو هرچند مشکلاتی برای وبسایت شما پیش آمد که امیدواریم هرچه سریعتر برطرف شود و همچنان به آن معترضیم ولی ما و شما که به مسایل و مشکلات منابع طبیعی و محیط زیست بیشتر آشنا هستیم نباید به سرنوشت آن بی تفاوت شویم لذا اکنون که وبلاگ مهار بیابانزایی می تواند مطالب خود را بدون هیچ محدودیتی منتشر کند از شما انتظار است که کماکان همچون گذشته البته در کنار وظایف اداری خود حضور پر رنگی در دنیای مجازی داشته باشید.
- بررسی کیفیت آب از نظر کاربرد آنها در صنعت
برخی از صنایع که با آب سر و کار دارند مانند صنایع غذایی، کاغذسازی، داروسازی، نساجی و .... آب را در ترکیب تولید و یا در آمادهسازی مواد و یا در سردکردن دستگاهها بکار میبرند. از این نظر آب میتواند حالت خورندگی و یا رسوبگذاری داشته باشد که هر دوی آنها، اثرات نامطلوبی را در دستگاهها و تأسیسات صنعتی و همچنین کیفیت تولید خواهند داشت. بیشتر آبهایی که برای خنک کردن دستگاهها در صنعت بکار میروند نیاز به کیفیت بالایی ندارند. ولی آبهایی که با مواد تولید در تماس هستند باید به شدت از نظر کیفی کنترل شوند. آبهایی که در صنایع و نوشابهسازی بکار میروند باید فاقد آهن و منگنز بوده و املاح محلول آنها کم باشد.
آبهای مورد استفاده در صنایع غذایی مانند کنسروسازی نیز باید کیفیت خیلی خوبی داشته باشد همچنین آبهایی که برای دیگهای بخار استفاده میشوند ضمن داشتن کیفیت خوب، غلظت املاح محلول آنها باید از 05/0 میلیگرم بر لیتر نیز کمتر باشد. به این ترتیب آبهای ورودی به این کارخانهها باید ابتدا مورد تصفیه قرار گیرند. آبهای مورد استفاده در نیروگاههای برقی–آبی نیز چنانچه دارای گل آلودگی باشند مواد معلق آنها باعث ساییدگی پروانههای توربین میگردند و خسارت زیادی به آنها وارد میسازند. جدول شماره 9 و 10 راهنمایی برای استفاده از آبها در صنایع مختلف میباشد.
خورندگی |
رسوبگذاری |
1- آبهای اسیدی با PH کمتر از 7 |
- آبهای قلیایی با PH بیشتر از 7 |
2- اکسیژن محلول (DO) بیشتر از 2 میلیگرم بر لیتر |
- سختی بصورت کربنات < 300 میلیگرم بر لیتر |
4 TDS 1000 میلیگرم بر لیتر |
- منگنز< 1 میلیگرم بر لیتر با داشتن PH و DO بالا |
5 Co2 50 میلیگرم بر لیتر |
- آهن Fe < 2 میلیگرم بر لیتر |
6 کلر cl 300 میلیگرم بر لیتر |
- رسوب گذاری مواد دانهریز کلوئیدی و رس |
جدول شماره 10حداکثر غلظت بعضی از عوامل کیفی آب برای پارهای از صنایع (میلیگرم برلیتر)
صنعت عامل |
خشکشویی و ظرفشویی |
نساجی |
دیگهای بخار |
صنایع قند |
سفال و کاشی |
ca |
10 |
10 |
5 |
20 |
- |
mg |
5 |
5 |
5 |
10 |
- |
cl |
500 |
100 |
100 |
20 |
20 |
So4 |
500 |
100 |
100 |
20 |
20 |
fe |
1/0 |
1/0 |
- |
1/0 |
- |
Co3 |
- |
- |
- |
- |
- |
Hco3 |
- |
|
|
|
- |
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی درجلسه گرامیداشت هفته هوای پاک در ارومیه اعلام کرد 70 درصد از مساحت دریاچه ارومیه به شوره زار تبدیل شده است.
وقتی شما دست اندرکاران محترم می دانید که درد خشک شدن دریاچه ارومیه چیست چرا اقدامی نمی کنید؟ به این سخنان مسئولین استان توجه کنید
معاون بهره برداری شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی گفت؛ خشکسالی های چند سال اخیر و استفاده بیش از حد آب هـای زیرزمینی در بخش هـای کشاورزی از مهمترین دلایل وضعیت بحرانی دریاچه ارومیه است وی خاطرنشان کـرد در آذربایجان غـربی 20 هـزار چاه غیرمجاز شناسائی شده است کـه از این چاه ها سالانه بیش از 350 میلیون مترمکعب آب برداشت می شود.
و اما بعد
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی درجلسه گرامیداشت هفته هوای پاک در ارومیه گفت: «تاکنون بیش از 25 میلیارد مترمکعب از آب دریاچه ارومیه کاهش یافته است وی با اشاره به برنامه ها و تصویب اعتبارات لازم برای نجات این دریاچه افزود: «بارورکردن ابرها، اصلاح شبکه آبیاری و کشت و انتقال آب از سایر حوزه هـا بـه دریاچه ارومیه از مهمترین برنامه های مسئولان برای تأمین سالانه 3 میلیارد مترمکعب آب مورد نیاز این دریاچه است".
با این حساب صورت مسئله (خشک شدن دریاچه ارومیه) را که می دانید راه حل آنرا هم که می دهید پس دنبال چه هستید؟ دنبال پرتقال فروش!؟
مدیر محترم شما اگر همین مواردی را که برشمردید یعنی حد بهره برداری مجاز از چاههای آب و اصلاح شبکه آبیاری را عملی سازید دیگر نیازی به هزینه های هنگفت انتقال بین حوضه ای آب هم نخواهید داشت.
و این هم بخشی از مصاحبه حسین باقری، معاون وزیر کشور و رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در مورد دریاچه ارومیه. شاید هم به همین دلیل خوشبینی بیش از حد رئیس مدیریت بحران کشور است که اقدامی صورت نمی گیرد
**به عنوان آخرین سوال از وقایع تلخ دیگر کشور ما مرگ تدریجی وخشک شدن دریاچه ارومیه است تا جایی که بسیاری از کارشناسان آن را فاجعه ای زیست محیطی می دانند. هم اکنون این تالاب ارزشمند روزهای بحرانی طی می کند. چرا این بحران اینگونه ادامه پیدا کرد؟
-به نظر من خشک شدن دریاچه ارومیه فاجعه نیست. در دنیا وقوع چنین اتفاقاتی طبیعی است و دریاچه هایی خشک می شود و بعد از مدتی دوباره پر آب می شوند. ضمن اینکه سازمان حفاظت محیط زیست نیز برنامه ای برای جلوگیری از خشکی دریاچه ارومیه در دست اجرا دارد و این مشکل مقطعی و کاملا طبیعی است و حتما رفع می شود.
**اما آقای باقری ?? درصد دریاچه ارومیه به شوره زار تبدیل شده است. چگونه چنین مشکلی مقطعی و طبیعی است؟
- به طور قطع این مشکل حل می شود. تاکنون ده ها بار در دنیا دریاچه هایی کاملا خشک شدند و دوباره مانند روز اول شده است. در کشور ما دریاچه هامون بعد از سه سال شرایط سخت، مانند گذشته پر آب شد. خیلی سخت نگیرید حتما درست می شود. بنده به مردم و دوستداران محیط زیست این خبر خوش را می دهم که صددرصد خشکی دریاچه ارومیه حل می شود و مانند گذشته می شود حتی پر آب تر و بهتر هم خواهد شد.